Президентът на САЩ Барак Обама заяви в интервю за израелска телевизия, че политиката на премиера на Израел Бенямин Нетаняху за изграждане на еврейски селища на окупираната територия прави невъзможно създаването на палестинска държава, информира Ройтерс.

"Биби ( прякорът на Нетаняху - б.р.) заяви, че вярва в решението за две държави и неговите действия постоянно показвали, че ако е притискан да одобри още селища, той ще го направи без значение какво говори за важността за решението за две държави", изтъкна Обама.

Около 570 000 израелци живеят в окупирания от Израел Западен бряг и Източен Йерусалим - дом на повече от 2,6 милиона палестинци. Израел превзе Западния бряг и Източен Йерусалим по време на войната в Близкия изток през 1967 година. По-късно анексира Източен Йерусалим, което не се признава от международната общност.

Обама, който напуска Белия дом на 20 януари, каза още, че през последните години той и държавният секретар Джон Кери "безброй пъти" лично са призовавали Нетаняху да спре заселническата политика, но тези искания са били пренебрегнати.

По време на предаването Uvda по Канал 2 американският лидер предупреди, че почти невъзможно или най-малко много е трудно, ако тази тенденция продължи, да бъде създадена функционираща палестинска държава.

Израел очаква да получи по-благосклонно отношение от новоизбрания държавен глава на САЩ Доналд Тръмп.

Магнатът критикува политиката на администрацията на Обама към Израел и обеща да премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, което разгневи палестинците. Той също така посочи американски посланик в Израел, който е събирал средства за голямо еврейско селище в окупираните територии.

През последните години отношенията между Нетаняху и Обама се влошиха, след като имат различия за заселническата политика и иранското ядрено споразумение със световните сили.

Отношенията достигнаха дъно през декември, когато Вашингтон не наложи вето, за да спре резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която призовава Израел да прекрати заселническата политика.

Нетаняху обвини администрацията на Обама, че е обсебена с казуса за селищата в окупираните територии и не признава "корена на конфликта - нежеланието на Палестина да признае еврейска държава в никакви граници".

Междувременно относно казуса за евентуалното преместване на американското посолство в Йерусалим, което е в разрез с дългогодишна политика на САЩ, американски представители и източници от израелското външно министерство заявиха, че новият посланик на САЩ в Израел може да бъде базиран в Йерусалим, докато сградата на официалното посолство да остане в Тел Авив, пише "Индипендънт".