Повече от 70 години след хвърлената от американците атомна бомба, която изравни град Хирошима със земята, президентът Барак Обама ще бъде първият действащ държавен глава на САЩ, който ще почете хилядите загинали в западния японски град.

Това пише бизнес всекидневникът Nikkei, цитиран от „Блумбърг”.

Обама ще бъде придружен от японския премиер Шиндзо Абе по време на запланувано посещение в страната във връзка със срещата на лидерите на държавите от Г-7 в края на май, отбелязва японското издание, позовавайки се на американски официални лица.

По-рано този месец държавният секретар на САЩ Джон Кери положи венец пред мемориал в памет на загиналите по време на Втората световна война в азиатската държава.

Свят без ядрени оръжия поискаха от Г-7 в Декларацията от Хирошима

Свят без ядрени оръжия поискаха от Г-7 в Декларацията от Хирошима

Документът беше приет от седемте най-развити

От японския кабинет обявиха днес, че графикът на Обама е въпрос, разглеждан от американските власти и че не е вярна информацията, че Япония и САЩ подготвят съвместно посещението.

Припомня се, че САЩ хвърлиха атомни бомби над Хирошима на 6 август 1945 година и три дни по-късно над Нагазаки.

От Nikkei отбелязват още, че американската администрация ще направи така, че визитата на Обама да не се разглежда като опит за поднасяне на извинение, а също така се очаква президентът на САЩ да изнесе реч с призив за свят без ядрени оръжия.