Американският президент Барак Обама потвърди ангажимента си за мирен процес, който да доведе до създаване на независима "жизнеспособна" палестинска държава и използва случая да призове израелците и палестинците "да изпълнят задълженията, които са поели в "Пътната карта".

Това стана ясно след срещата на американския лидер с Махмуд Абас във Вашингтон, съобщи БиБиСи.

Американският президент Барак Обама изрази увереност, че Израел ще приеме двустранно споразумение, което ще бъде важно за сигурността на страната и региона.

След срещата в Белия дом с палестинския лидер Махмуд Аббас, Обама отново призова Израел да замрази изграждането на селища в окупирания Западен бряг. Махмуд Аббас обаче не отстъпи, въпреки натиска от страна на Вашингтон.

Обама напомни, че по време на разговорите си с израелския премиер Бенямин Нетаняху миналата седмица много ясно е заявил, че изграждането на селища трябва да спре.

Президентът Обама също така изрази мнение, че палестинците трябва да поведат една битка с израелското насилие. В тази връзка Аббас заяви, че се е посветил изцяло на постигане на резултати в преговорите за мир в Близкия изток.

По време на срещата на двамата лидери Обама изтъкна, че времето е от изключително значение за постигане на мир в Близкия изток и от интерес на САЩ е това да стане възможно най-бързо.

Американският президент беше категоричен, че ако не бъде спряно изграждането на селища в Западния бряг палестинците няма да бъде постигнат резултат в преговорите за мир.