Барак Обама поздрави новоизбраният генерален секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен и заяви, че той е човек с голяма репутация.

Американският президент отправи специална благодарност към Турция за решението си да не наложи вето на решението за избора на Расмусен.

По време на пресконференция след срещата на Алианса американският президент благодари и на съюзниците си от НАТО за това, че дават „силната и единодушната" подкрепа на новата му стратегия за войната в Афганистан.

Барак Обама заяви, че САЩ са твърдо решени да разбият Ал Кайда в Афганистан и Пакистан. „Всички ние в НАТО ясно осъзнаваме, че Ал Кайда е заплаха за всички нас", заяви американският президент.

„Разбирателството е основата, на която преди 60 години е създаден съюза и това означава, че ако някой атакува един от нас, това означава, че атакува всички ни. Днес вече няма Студена война, но сме изправени пред нови предизвикателства", заяви президентът Обама.

Обама изрази удовлетворение от срещата на НАТО и като основни постижения по време на двудневните преговори той изтъкна изборът на Расмусен за генерален секретар на Алианса, намерението в НАТО да се включат Украйна и Грузия когато отговарят на стандартите на Северноатлантическия алианс, както и връщането на Франция в структурите на Алианса.

„Европа и Америка трябва да се борят заедно срещу тероризма в Афганистан. САЩ не могат да се справят сами, Европа също. Ал Кайда е заплаха за всички нас", коментира Обама и потвърди, че 5 хил. души допълнителни войски ще бъдат изпратени от НАТО в Афганистан.

По думите на американския президент, афганистанската полиция и войски трябва да бъдат увеличени и подкрепени, както и да се окаже сътрудничество по време на предстоящите критични избори, за да бъдат те честни и свободни.

Ще бъдат оказана подкрепа и по отношение подобряването на транспорта, по-доброто функциониране на институциите, сигурността на обикновените хора, ще бъде увеличен броят на лекарите, инженерите, земеделци и учители, които ще подпомогнат за подобряване ситуацията в Афганистан.

Като особено впечатляващо Обама изтъкна качеството и професионализма на ръководителите на страните-членки в НАТО и изтъкна, че въпреки осезаемите културни различия между тях, Алианса е едно цяло и те ще продължават да работят единно.

Обама изтъкна, че присъства на срещата на НАТО, за да слуша и да учи, а не да я ръководи. Убеден съм, че това, което правим, е сигурна крачка, за да посрещнем предизвикателствата на нашето време.

Американският президент изказа съболезнованията си на семействата на загиналите при масовото убийство в САЩ. Той изрази искрено съжаление, че семействата са разбити, а хората трябва да преживеят такава драма.