Въпреки че многолюдните центрове в Южна Флорида не са засегнати сериозно от„Матю” както се очакваше, ураганът  все още е много опасен.

Това заяви американският президент Барак Обама в Овалния кабинет в Белия дом, цитиран от американски медии.

Най-голямото притеснение е ефектът, който може да има в райони като Джаксънвил и в Джорджия”, каза Обама след среща с вътрешния секретар Джей Джонсън и директора на Федералната агенция за извънредни ситуации Крейг Фюгейт.

Американският лидер добави, че е разговарял с губернаторите на Флорида, Джорджия, Северна Каролина и Южна Каролина. Според него те вършат отлична работа.

Това е все още наистина опасен ураган”, каза той и допълни: „Ние няма да знаем три, четири, пет дни какви ще са крайните последствия от тази буря”, каза той и припомни урагана „Санди”, който удари Ню Джърси и Ню Йорк през 2012 година.

„Спомнете си „Санди, когато хората смятаха, че няма да бъде толкова лошо, колкото очаквахме, и внезапно ние имахме огромна бушуваща буря”, припомни той.

Президентът призова хората да спазват заповедите за евакуация.

Потенциалът за наводнения, за жертви и сериозни материални щети продължава да съществува, хората трябва да следват инструкциите на местните власти през следващите 24, 48, 72 часа, каза той.

Ураганът премина през Хаити, където отне живота на близо 600 души. Очаква се да удари югоизточното крайбрежие на САЩ днес и утре.