Японски и британски дипломати се договориха да започнат двустранна търговска сделка, която ще бъде "поне толкова амбициозна", колкото сегашното споразумение на Япония с Европейския съюз, предаде "Спутник".

Японският външен министър Тошимицу Мотеги и британският му колега Доминик Рааб се срещнаха за първи път в Токио, след като Обединеното кралство официално се оттегли от блока на 31 януари.

Рааб определи обсъжданата сделка като "поне като най-висок стандарт, ако не и по-висок и поне толкова амбициозен" като споразумението между Япония и ЕС, което беше сключено през февруари 2019 г.

Това би "изпратило много мощен сигнал за нашия споделен ангажимент за свободна и основана на правила търговия", добави той.

Мотеги също подкрепи решението на Великобритания да подпише Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство, 11-членен пакт за свободна търговия, който включва Австралия, Канада и Мексико.

Той приветства Великобритания като "незаменим партньор" при реализирането на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион и те се съгласиха на среща "два плюс два" заедно със съответните ръководители на отбраната на техните страни.

Двамата обсъдиха и регионалната сигурност, като се съгласиха да продължат да работят за цялостната денуклеаризация на Северна Корея и за запазване на санкциите срещу страната.

Напрежението в Близкия изток също беше повишено, като двамата се съгласиха, че е важно Иран да остане в ядрената сделка за 2015 г., която има за цел да ограничи ядрената си програма.

Рааб ще се срещне и с министъра на околната среда на Япония Шинджиро Коидзуми.

Конференцията идва, след като министърът на Обединеното кралство се впуска в четиристранна обиколка на Азиатско-Тихоокеанския регион, след като вече е посетил Австралия. Предвидено е да се свърже както в Сингапур, така и в Малайзия.

Пътуването поставя началото на стремежа на Великобритания да сключи търговски сделки с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Съединените щати.

Споразумението за оттегляне на Борис Джонсън включва 11-месечен преходен период, през който Обединеното кралство остава в рамките на Митническия съюз на ЕС и единен пазар и търси да установи свои собствени търговски споразумения с останалия свят.