Трима души, обвинени в тероризъм, бяха екзекутирани публично по обвинение за участие в смъртоносния атентат в джамия преди няколко дни. Това съобщи БиБиСи, позовавайки се на ирански медии.

„Трима души обвинени за участие в последния терористичен акт в Захедан бяха обесени публично в събота сутринта", съобщи агенция ИРНА.

Екзекуцията чрез обесване е била проведена близо до джамията, в която избухна бомбена експлозия. Местните власти обвиниха САЩ, че са наели атентаторите. От своя страна Вашингтон отхвърли обвиненията, допълва агенцията.

Иранският министър на външните работи Манучехр Моттаки съобщи, че иранските власти са разследвали безпристрастно атентата в храма в Захедан. По време на пресконференция за възможности за инвестиции Моттаки посочи, че всички отговорни институции и организации работят усилено за разкриване на истината.

В отговор на въпрос за това дали в атентата са замесени някои международни терористични групи, Моттаки отново подчерта, че съответните власти работят усилено и са ръководени от насоките на Върховният аятолах на Иран Али Хаменей.

Тримата мъже, които бяха обесени тази сутрин обаче, вече са били в ареста по време на атентата, съобщи по-късно днес БиБиСи. Ирански служител по-рано обвини САЩ, че наема хора, на които плаща, за да извършват атентати.

Тримата мъже, които бяха обесени тази сутрин, са били арестувани преди атентата в храма в Захедан във връзка с други атентати, включително и за един през 2007 г., при който загинаха 11 души. Властите съобщиха по-късно, че те са били съдени по законовата процедура и са получили право на защита.

Тримата мъже са признали, че „нелегално са внесли експлозиви в Иран, които са дали на поръчителя на кървавия атентат", се казва в официално изявление от съда.

„Те бяха признати за виновни за „мохареб" (врагове на Господ), че са „корумпирани на земята" и в действия срещу националната сигурност", се казва още в съобщението.

Припомняме, при атентата по време на вечерната молитва загинаха 19 души, а много други бяха ранени. Нападението бе извършено на в деня, в който се отдава почит на първия шиитски имам - Али, на когото е наречена джамията, където бе взривена бомбата.