Световната здравна организация обяви преминаването към последната - шеста степен на опасност за възникване на грипна пандемия от разпространение на грип A(H1N1), по-известен като свински грип.

Това е съобщила генералният секретар на СЗО Маргарет Чан, цитирана от българското здравно министерство.

Последната степен означава, че има широко разпространение на заболяването в поне една държава от регион/континент, различен от региона на първоначалната поява - Северна Америка.
Тоест, намираме се във фаза на глобално разпространение на вируса, разясняват от организацията.

Обявяването на пандемия не означава, че тежестта на заболяването се е увеличила, а само че географското й разпространение се е разширило. Вирусната инфекция продължава да протича с лека до средна степен на тежест, допълват от там.

Ситуацията е под контрол. Държавата е абсолютно готова за превенция и предотвратяване на разпространението на свинския грип.
Това заяви на извънредна пресконференция здравният министър Евгений Желев.

В момента България разполага с 80 000 дози от антигрипния препарат и действа за увеличаване на запасите. В процедура е доставянето на термокамери, допълни Желев.

Предпазното средство е преди всичко личната хигиена... България разполага с 80 000 дози от антигрипния препарат и действа за увеличаване на запасите

Имаме пандемичен план и утре в 14:30 ч. министърът на извънредните ситуации Емел Етем свиква пандемичния комитет, уточни здравният министър.

Желев подчерта, че заболяването протича тежко извън Европа. В рамките на ЕС до сега няма смъртен случай.
Независимо от това трябва да се внимава и да са знае, че предпазното средство е преди всичко личната хигиена, допълни той.

До сега в българската лаборатория са изследвани 96 проби. 94 от тях са отрицателни и само две са положителни - случаите в Павликени и Благоевград, стана ясно още на пресконференцията.

Настоящата пандемия - първа за този век, възниква 41 години след последната пандемия, която беше през 1968 г.

В условията на пандемия, основните усилия на страните се пренасочват от мерки за недопускане на внос на вируса към такива, свързани с осигуряването на бърза и адекватна диагностика и лечение на възникващите случаи и ограничаване на разпространението на заболяването в страната.

Доказано неефикасни са и не се предвиждат мерки за забрана на пътуванията, затваряне на граници, ограничения в международната търговия и др.

Дадените до момента указания за поведение и спазване на превантивни мерки остават в сила и при сегашната ситуация. Министерството на здравеопазването не препоръчва на този етап приемането на каквито и да е медикаменти с профилактична цел.

До днес в Националната референтна лаборатория по грип са изследвани общо 96 проби на лица с клиника на грипоподобно заболяване, пребивавали в различни страни с разпространение на новия грипен вирус.

От тях положителни са само две - на  известните вече случаи от Павликени, област В. Търново и с. Баня, област Благоевград.

Продължава приемането и обработката на проби от цялата страна на хора с различни грипоподобни симптоми, най-често пребивавали и завръщащи се от страни с най-голямо разпространение на заболяването.

Към днешна дата в страните от Европейския съюз са регистрирани 1439 случая, от тях 472 са с вътрешно разпространение на заболяването. През последното денонощие новорегистрираните случаи са 91.

В света (без ЕС) са регистрирани 26 465 случая, от тях 141 със смъртен изход. През последното денонощие случаите в света са нараснали с нови 1068.

Тежестта на заболяването се определя от СЗО като средно тежка, в страните от ЕС няма регистрирани смъртни случаи.

На Балканите най-много регистрирани случаи има в Румъния - 10, като 6 от тях са с вътрешно разпространение, Турция - 10 (само внесени случаи) и Гърция - 6, също само внесени.