Президентът Ухуру Кениата получи вота на избиратели, след края на изборите в Кения днес. Опозиционният лидер Райла Одинга заявява, че хакери са разбили компютърните системи на избирателната комисия, което е довело до масови измами, съобщава Ройтерс.

Избирателната комисия заяви, че процесът на гласуване е свободен и справедлив и разследва дали компютърна система е била хакната или не.

Коментарите на Одинга предизвикват безпокойство за резултатите в Кения, която е водещата икономика в Източна Африка и регионален център. 

Общи избори в Кения

Общи избори в Кения

Битката на президентския вот основно е между Кенята и Одинга

Говорейки на пресконференция, Одинга призова привържениците си да останат спокойни, но добави: "Аз не контролирам хората". Неговият заместник Калонзо Мусиока също призова за спокойствие, но заяви, че опозицията може да призове за неуточнени "действия" на по-късна дата.

Сайтът на избирателната комисия постави Кениата начело. Той има 55,1 процента от гласовете, преброени са 44 процента за Одинга - марж от близо 1,4 милиона гласа, при повече от 80 процента от избирателните секции.

Одинга публикува на Туитър своя собствена оценка, като заявява, че има 8,1 милиона гласа срещу 7,2 милиона за Кениата.

Местните наблюдатели на изборите твърдят, че паралелното им преброяване не е приклчючило, както и самото гласуване, така че не са в състояние да подкрепят или опровергаят твърденията на Одинга. Мисията на ЕС за наблюдение на изборите отказа да коментира.