Правителството на Великобритания замрази публичните средства за кралица Елизабет II на 7.9 милиарда лири и разпореди одитори да проверят разходите на царския двор, съобщи финансовият министър Джордж Озбърн.

Именно негово бе задължението да следи средствата, отделени за кралското семейство по линия на т.нар. „граждански списък". В него са включени разходи за участието на кралицата и нейния съпруг на официални събития, поддръжка на персонала и ежедневните дейности на Кралския двор.

Озбърн припомни, че през последните 20 години сумата, отпускана ежегодно на кралицата под формата на публични средства е в размер на 7.9 милиарда паунда.

Коригиран спрямо инфлацията, сега размерът на тези средства е само една четвърт от този, който е бил през 1990 година, съобщава РИА Новости.

Кралският двор практически е изразходвал всички резерви, натрупани през последните 20 години чрез спестявания. На няколко пъти дори алармира за това, че няма средства за покриване на основните нужди, в това число поддръжка на кралските дворци и заплати на персонала.

Кралицата не прави изключение от другите държавни служители и тази „квотата" няма да бъде променена, заяви Озбърн.

"Мога да обявя, че с пълното съгласие на кралицата, „гражданският списък" остава замразен на ниво от 7,9 милиарда през следващите години. На по-късен етап ще бъдат предложени нови начини за консолидиране на подкрепата за царското семейство", заяви канцлерът на държавния бюджет.

Той също така намекна, че кралските разходи ще бъдат проверени, за да „повиши общественото доверие".

 „Кралският двор се съгласи, че в бъдеще разходите от „публичния списък" ще бъдат предмет на същия одит, както и всички останали разходи правителството", подчерта Озбърн.