Датската биотехнологична компания Bavarian Nordic обяви, че Европейската комисия е дала разрешение нейната ваксина Imvanex да бъде пусната на пазара като защита срещу маймунска шарка, както беше препоръчано миналата седмица от Европейската агенция по лекарствата (EMA), съобщава агенция Ройтерс.

Одобрението идва дни, след като Световната здравна организация издаде предупреждение на високо ниво, обявявайки бързо разпространяващата се епидемия от маймунска шарка за глобална извънредна ситуация.

"Наличието на одобрена ваксина може значително да подобри готовността на нациите да се борят с възникващи болести, но само чрез инвестиции и структурирано планиране на биологичната готовност", каза главният изпълнителен директор на Бавария Пол Чаплин.

Ваксината на Bavarian, единствената, която е получила одобрение за превенция на заболяването от маймунска шарка в Съединените щати и Канада, е одобрена в ЕС досега само за лечение на едра шарка.

Но компанията е доставила ваксината на няколко страни от ЕС по време на текущата епидемия от маймунска шарка за така наречената употреба.

Одобрението е валидно във всички държави-членки на Европейския съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, се казва в изявление на Bavarian Nordic.

Развитието на Imvanex стана възможно благодарение на значителни инвестиции от правителството на САЩ през последните две десетилетия, добави компанията.

Цената на акциите на Bavarian се повиши със 122% през последните три месеца, водена от силното търсене на ваксината срещу маймунска шарка.

Случаите на маймунска шарка в Европа са скочили с 50% за седмица

Случаите на маймунска шарка в Европа са скочили с 50% за седмица

Те надхвърлят 7000