Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че британският министър-председател Тереза Мей "най-накрая внесе малко повече яснота" с толкова отдавна очакваната си реч за плановете на правителството й за предстоящия Брекзит, съобщи AFP.

Щайнмайер заяви в изказването си, че вече седем месеца след референдума за напускане на ЕС, Брекзит "все още не е формализиран".

"Затова приветстваме факта, че британският премиер днес начерта плановете на правителството си за напускане и най-накрая внесе малко повече яснота по отношение на британските планове".

Тереза Мей: Великобритания ще напусне общия пазар

Тереза Мей: Великобритания ще напусне общия пазар

Това е едно от основните изисквания

Щайнмайер каза, че Мей е подчертала, че Британия цели да запази позитивно и конструктивно партньорство и приятелство с един силен ЕС.

"И това е добре", заяви той.

Все пак подчерта, че Берлин няма да влезе в преговорите по отношение на условията на Брекзит, докато Британия не задейства член 50 от Лисабонския договор, което официално ще заяви позицията на страната да напусне ЕС.

"Нашата позиция е така, че преговорите ще започват, едва след като Британия официално е заявила желанието си да напусне", каза Щайнмайер.

Великобритания доволна от предложението на Тръмп за търговско споразумение

Великобритания доволна от предложението на Тръмп за търговско споразумение

В интервю за британски вестник Доналд Тръмп обяви, че желае споразумение

Припомняме, че премиерът Тереза Мей заяви, че страната й ще напусне общия пазар и митническия съюз - част от стратегията си за излизане от Европейския съюз. Друго от основните цели в стратегията на Терза Мей за Брекзит ще е връщането на националния контрол върху границите на страната.