Около 100 души са загинали и десетки са били ранени след мощна експлозия в шиитската джамия Сеид Абад в провинция Кундуз в Северен Афганистан. Това съобщи информационната агенция Aamaj News.

Уточнява се, че нападението е станало около 13:30 ч. местно време (12:00 ч. българско) при голяма тълпа от хора, събрали се за петъчната молитва. По предварителни данни атентатор самоубиец е взривил взривно устройство, докато се е намирал в религиозната сграда.

Както Мохамад Джалал, член на комисията по култура на талибаните, написа в профила си в "Туитър", терористичната атака е била извършена от терористи от "Ислямска държава в Хорасан", която е разклонение на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Допълва се, че това е първата експлозия в този регион, след като талибаните поеха контрола там на 8 август.

Терористичната атака подчерта предизвикателствата по отношение на сигурността за талибаните, които превзеха страната през август и оттогава проведоха операции срещу клетки на "Ислямска държава" в Кабул.

За талибаните "Ислямска държава" не била заплаха, а "главоболие"

За талибаните "Ислямска държава" не била заплаха, а "главоболие"

Ислямска държава" не се ползвала с подкрепата на афганистанския народ

Това е третото нападение срещу религиозно учреждение в Афганистан за седмица. Миналата неделя в близост коло джамията Идга в Кабул беше извършен терористичен акт, при който загинаха 12 души, над 30 бяха ранени. "Ислямска държава" пое отговорност. В сряда стана известно за експлозия в религиозно училище в провинция Хост в източната част на страната, при която загинаха седем души и бяха ранени повече от 15 души.