Вече втора седмица е окупирана административната сграда на университета в Солун, заради случая с българката Костадинка Кунева, която беше залята с киселина за своята активна синдикална дейност.

Случаят „Кунева" стана повод за силна обществена реакция в Гърция.
На протест излиза академичната общност в гръцкия град, съобщи БНР.

Студенти, които определят себе си като анархисти, продължават втора седмица окупацията на административната сграда на Солунския университет. Те настояват ректорът да прекрати договорите с частни фирми по чистотата.

В изявление за медиите анархистите казаха, че този акт е в подкрепа на българката Костадинка Кунева и нейните колежки.

На открито заседание на ректорския съвет ръководството на университета поясни, че се спазва законът, който не позволява служителите по чистотата да са на щат към университета.

Студенти и администрация протестират срещу пълното блокиране на дейността на висшето учебно заведение и настояват ректорът да поиска намесата на прокуратурата.

Академичният съвет на Солунския университет се страхува от студентски вълнения, ако използва правото си да позволи органите на реда да арестуват окупаторите на административната сграда.

Гръцките университети имат автономия, съгласно конституцията, и полицията не може да влезе в тях.Припомняме, българката Константина Кунева беше залята със сярна киселина в Атина на 24 декември 2008 г.

Кунева е секретар на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници и се е обявявала против изваждането на чистачите от списъка с вредни и опасни професии в Гърция.