От Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, категорично отрекоха да са упражнявали влияние за назначението на Калина Илиева като директор на Държавен фонд "Земеделие", информира БНР.

Говорителят на службата Павел Борковец каза още, че служителят на организацията Арно Хайнен е отхвърлил твърденията в българските медии, че е бил в особено близки отношения с Илиева и е подпомагал кариерата й.

От ОЛАФ определиха като неверни и информациите, че получават процент от всички плащания, спрени заради текущи разследвания за измами и нередности.

Припомняме, Илиева бе избрана за шеф на фонд "Земеделие" през август 2009 година, като по закон изборът й е съгласуван и одобрен от премиера Борисов. Работата на Илиева като изпълнителен директор беше остро критикувана от опозицията. Година и два месеца по-късно - през октомври 2010-та, Илиева бе уволнена от Управителния съвет на фонда.
Това стана, след като тя изпратила писмо, че е родила. Така и не се разбра, защо Илиева е крила месеци наред, че е бременна.

По-късно обаче стана ясно, че дипломата на Илиева от Германия е фалшива и с нея се зае прокуратурата. От Берлин обявиха, че Калина е изключена от учебното заведение заради невзети изпити.