70% от французите вярват, че отиващият си държавен глава Франсоа Оланд е лош президент, показва социологическо проучване на Odoxo, цитирано от АФП.

62-годишният реши да не се кандидатира за втори мандат през декември, съобразявайки се с катастрофалния одобрителен рейтинг, според който само 4% от французите го одобряват.

Петгодишният му мандат беше белязан от поредица от терористични атаки, висока безработица и скандални разкрития за частния му живот.

Въпреки че 70% от респондентите отговарят, че го разглеждат като лош президент, част от участващите 1 001 души в проучването, проведено в началото на април, имат позитивно отношение към някои от предприетите от Оланд политики.

54 на сто от анкетираните положително приемат предприетите от Оланд политики в областта на сигурността, социалните реформи и гей браковете, но само 16% одобряват икономическата му политика.

Президентските избори във Франция ще се проведат на 23 април. Според повечето социологически изследвания на балотаж на 7 май ще отидат евроскептикът Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон, който ще спечели вота.