Френският президент Франсоа Оланд отвърна на американския си колега Доналд Тръмп, след като държавният глава на САЩ критикува Франция и европейските си съюзници заради провала с имиграцията, съобщава "Франс прес".

"Никога не е добре да показваш и най-малко недоверие към приятелска страна", каза Оланд.

Тръмп започва нови Космически войни?

Тръмп започва нови Космически войни?

значително да намалим данъците за средната класа и фирмите

Подобни неща не правя по адрес на приятелска страна, призовавам американския президент да не го прави по адрес на Франция, призова той при откриването на селскостопанско изложение в Париж.

Опитвайки се да защити антиимиграционната си политика, Тръмп разкритикува дългогодишни съюзници като Франция, Швеция и Германия.

"Вижте какво се случва в Швеция. Вижте какво се случва в Германия. Вижте както се случи във Франция. Вижте Ница и Париж", каза Тръмп по време на конференция на консерваторите във Вашингтон в петък.

Ерата на празните приказки приключи, вече имате президент, обяви Тръмп

Ерата на празните приказки приключи, вече имате президент, обяви Тръмп

Тръмп изнесе реч по време на ежегодна конференция

Милиардерът разказа история за свой приятел, който му казал, че повече няма да ходи в Париж, тъй като "Париж вече не е Париж".

Запитан за коментарите, Оланд отговори, че Тръмп наскоро му е заявил по време на телефонен разговор, че "обича" Париж и Франция.

Такава е представата ми какво мисли той. Ако това си мисли, очаквам да го изрази. За щастие през последните месеци американските туристи започнаха да се връщат на големи групи, защото те виждат френските власти какви усилия полагат, за да обезпечат сигурността, поясни той.

Не искам да правя сравнение, но тук не се разпространяват оръжия, няма хора, които да вземат оръжия и да стрелят по хората, изтъкна той, имайки предвид по-строгия контрол над оръжията във Франция в сравнение със САЩ.