ООН е изправена пред недостиг от 100 трилиона долара в борбата срещу изменението на климата, неравенството, показва нов доклад, цитиран от "Ройтерс".

"Човечеството е на кръстопът. Повече от всякога всички заинтересовани страни трябва да си партнират, за да гарантират, че тази криза е началото на нова икономика за устойчиво развитие с просперитет за всички", коментира Шантал Лайн Карпентие, ръководител на конференцията на ООН за търговия и развитие в Офиса на генералния секретар в Ню Йорк.

Глобалните цели за борба с бедността, неравенството, несправедливостта и изменението на климата са изправени пред недостиг на финансиране от 100 трилиона долара и е вероятно да бъдат пропуснати, освен ако 10% от световната икономическа продукция не бъде насочена към целите на ООН всяка година до 2030 г., се казва в доклада.

Целите на ООН за устойчиво развитие поставят цели за всичко - от околната среда до здравето и равенството и имат подкрепата на всички държави-членки, но предлагането на финансиране от правителства, инвеститори, банки и компании за постигането им,постоянно не достига.

Затруднен допълнително от въздействието на пандемията коронавирус, годишният недостиг сега е до 10 трилиона долара годишно.

COVID-19 пандемията не е забавила напредването на климатичните промени

COVID-19 пандемията не е забавила напредването на климатичните промени

Между януари и юли глобалните CO2 емисии са се възстановили от времената преди пандемията

Добавянето на разходите за финансиране на глобалния преход към нисковъглеродна икономика за ограничаване на глобалното затопляне и общото финансиране до 2050 г. възлиза на 200-220 трилиона долара, се добавя в доклада.

Глобалният списък със задачи се занимава с въпроси като война, глад, деградация на земята, равенство между половете и климат.

Докато повече от 1,1 милиарда души са извадени от крайната бедност от 1990 г. насам, неуспехът да се ускорят усилията по глобалния списък рискува да подхрани конфликтите и кризите.

След бавен старт световната финансова индустрия е започнала да прави повече, като 9,5 трилиона долара са ангажирани до 2030 г. и рекордните 2,1 трилиона долара през 2020 г. Въпреки това има дисбаланси в начина, по който се инвестират парите, се казва в доклада.

Докато целите, свързани с изменението на климата, представляват 20% от недостига на финансиране, темата в момента привлича 44% от поетия капитал, се казва в доклада. Обратно, човешките, икономическите и социалните цели съставляват повече от половината от недостига на финансиране, но поемат само 32% от текущото финансиране.

"Финансовият сектор играе бързо разширяваща се роля във финансирането и прехода към устойчиво цифрово бъдеще", коментира Кетан Пател, председател на Force for Good и главен изпълнителен директор и съосновател на Greater Pacific Capital.

"Въпреки това, след по-малко от десет години, има спешна необходимост да се проучат още по-големи и по-радикални решения от тези, които се прилагат днес."

Сред другите водещи финансови компании, участващи в инициативата, са BlackRock (BLK.N), JPMorgan (JPM.N), Bridgewater Associates и Schroders (SDR.L), се казва в доклада.

ЕС готви световна борба с пандемията, защита на климата и отбрана на международния ред

ЕС готви световна борба с пандемията, защита на климата и отбрана на международния ред

Бавната ваксинация в страни членки е недопустима, Балканите са стратегически приоритет