ООН осъди новите "жестоки и варварски" закони в Бруней, които през тази седмица влизат в сила. Монархията ще наказва със смърт с камъни прелюбодеяние и гей секс, както и с ампутация на крайник при кражба, информира АФП.

Призовавам правителството да спре влизането в сила на този жесток Наказателен кодекс, който е сериозна пречка пред защитата на правата на човека в Бруней, ако се приложи, призова в съобщение върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

Бруней наказва със смърт с камъни прелюбодеяние и гей секс от следваща седмица

Бруней наказва със смърт с камъни прелюбодеяние и гей секс от следваща седмица

Въвеждат ампутация на ръка и крак за кражба, по законите на шариата

Бруней, абсолютна монархия, която се управлява от 51 г. от султан Хасанал Болкиах, обяви, че новият ислямски закон ще влезе в сила от сряда. За първи път монархията обяви мерките през 2013 г., но прилагането им беше отложено на фона на ожесточена опозиция от правозащитни организации.

Новото законодателство предвижда налагане на смъртно наказание за редица престъпления, включително изнасилване, прелюбодеяние, содомия, кражба, обида или оклеветяване на пророка Мохамед. Въвежда се наказание с пръчка или камшик за аборт, както и ампутиране на крайник при кражба. 

Бачелет пояснява, че редица експерти по правата на човека към ООН "изразяват тревогата си относно жестоките, варварските и унизителни наказания, съдържащи се в заповедта за Наказателния кодекс".

През последни дни политици и известни личности, включително Джордж Клуни и Елтън Джон, осъдиха новите закони и призоваха за бойкот на хотелите, собственост на султаната.

Хомосексуалността в Бруней е забранена отдавна. В монархията изповядват по-стриктна форма на исляма в сравнение с Малайзия и Индонезия. Новият закон ще се прилага само за мюсюлмани. Преди се съобщаваше, че някои аспекти от промените ще се прилагат и за немюсюлмани.

Върховният комисар призова Бруней да запази дългогодишната традиция да не налага смъртно наказание. За последно държавата извърши екзекуция през 1957 г.