Афганистан е изправен пред хуманитарна катастрофа, когато талибаните поемат контрола над разкъсаната от войната нация. За това предупреди във вторник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Анадолската агенция.

Половината от всички афганистанци, или около 18 милиона души, се нуждаят от хуманитарна помощ, за да оцелеят, заяви той.

"На фона на тежка суша и с тежки зимни условия на хоризонта, допълнителната храна, подслон и здравни доставки трябва спешно да бъдат разпределени бързо в страната."

Приблизително една трета от всички афганистанци и повече от половината от всички деца са изправени пред глад през следващата година, според данни на ООН.

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Само през последното денонощие американските ВВС са извели 1200 души...

Международният орган евакуира стотици хуманитарен персонал от Афганистан преди изтеглянето на САЩ от страната, което приключи във вторник. Служителите са временно преместени в Алмати, най-големия казахстански метрополис, за да изпълняват задълженията си от разстояние.

Съединените щати и съюзниците им са евакуирали от Афганистан над 122 хиляди души. Американският президент Джо Байдън отново защити решението си за изтегляне в последното си изявление.