И последните американски военни самолети са напуснали Афганистан, обяви в Пентагона генерал Франк Маккензи, който оглавява Централното командване на САЩ. С излитането им приключва най-дългата война на САЩ, съобщи CNN.

По-късно президентът Джо Байдън благодари на американските сили, които последни приключиха службата си в Афганистан, за изпълнението на опасната им мисия в срок, без повече загуби на човешки животи.

Байдън заяви, че светът ще принуди талибаните, които превзеха властта в азиатската страна, да гарантират, че всички, които искат да я напуснат, ще имат възможността да направят това.

Съветът за сигурност прие резолюция за Афганистан

Съветът за сигурност прие резолюция за Афганистан

С текстове за човешките права, но без френското предложение за зона за сигурност…

Очаква се по-късно президентът на САЩ да излезе с обръщение към нацията във връзка с приключването на военната мисия в Афганистан.

Съобщава се, че на борда на последния самолет C-17 напуснаха страната командващият американските сили в Кабул - ген. Крис Донахю, и временно упълномощеният представител на САЩ в Афганистан - Рос Уилсън.

"Военната евакуация приключи, но дипломатическата мисия за извеждане на американски граждани и афганистанци продължава", посочи Маккензи.

По думите му, в азиатската страна остават още няколко десетки американци, но дори мисията да беше удължена с още 10 дни, тяхното извеждане нямаше да се осъществи.

Държавният секретар Антъни Блинкън също заяви, че САЩ ще продължат да помагат на желаещите да напуснат Афганистан, въпреки че вече нямат дипломатическо присъствие в Кабул.

Операцията по изтегляне на американските военни приключи ден преди крайния срок, определен от Белия дом.

По последни данни, след превземането на властта от талибаните, САЩ и съюзниците им евакуирали от Афганистан над 123 хиляди души, посочва Reuters.

От 14 август досега военната авиация на САЩ е евакуирала над 79 000 цивилни от международното летище "Хамид Карзай" в Кабул. Сред тях има 6000 американци и над 73 500 граждани на трети страни и афганистанци.

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Над 122 000 души са евакуирани от Афганистан

Само през последното денонощие американските ВВС са извели 1200 души...

Напомняме, на 15 август талибаните обкръжиха Кабул и го превзеха без бой. Малко по-късно техният представител Мухамад Наим заяви, че войната в страната е приключила.

На 19 август новите управляващи провъзгласиха създаването на Ислямско емирство в Афганистан.

На 26 август, при самоубийствен атентат, насочен срещу кабулското летище, загинаха около 200 души, сред които 13 американски военни.