Комисията на ООН по наркотичните вещества гласува да извади канабиса от Списък IV, който включва опасни и силно пристрастяващи наркотици като хероин, съобщава американското Национално обществено радио (NPR).

ООН обаче все още разглежда канабиса като контролирано вещество. Но решението, подкрепено от САЩ, може да разхлаби ограниченията върху проучването на марихуаната за терапевтична употреба.

Изследване: Канабисът предпазва от коронавирус

Изследване: Канабисът предпазва от коронавирус

Канадски учени са изследвали една от активните съставки...

53-членната комисия одобри промяната на гласуване при закрити врата с 27 срещу 25 гласа, един въздържал се. Русия категорично се обяви против решението, наричайки канабиса "най-злоупотребявана дрога в света".

Гласуването в ООН бе проведено след издаване на насоки от страна на Световната здравна организация и експерти от комисията й за зависимостта на наркотиците. Те препоръчаха да се премахне "канабисът и канабисовата смола" от Списък IV към Конвенцията за наркотичните вещества от 1961 г. Канабисът ще остане в Списък I вместо да се появява в двата списъка.

Хашишът 25% по-силен спрямо преди 50 г.

Хашишът 25% по-силен спрямо преди 50 г.

В марихуаната концентрацията на THC се е увеличила с 14%

В препоръките си до Комисията на ООН по наркотичните вещества Световната здравна организация отбелязва, че канабисът може да има странични ефекти и да причинява зависимост. Но в същото време се посочват ползи като намаляване на болката и повръщане, както и облекчава симптоми при медицински състояния като анорексия, епилепсия и множествена склероза. Пояснява се, че за разлика от опиати като фентанил, канабисът не се свързва с висок риск от смърт. Посочва се още, че включването на канабиса и хашиша в Списък IV не отговаря на критерия за наркотик, който трябва да бъде в тази категория.