Възстановяването от кризата с коронавируса трябва да доведе до по-добър свят. Това призова в статия за "Гардиън" генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш.

Според Гутериш само обединен светът може да се справи с пандемията от Covid-19 и да преодолее последиците. Той смята, че на извънредната среща в четвъртък лидерите на Г-20 са предприели действия в правилната посока, но все още светът е далеч от координиран световен отговор срещу безпрецедентната криза.

ООН: Коронавирусът е най-голямото изпитание за света след ВСВ

ООН: Коронавирусът е най-голямото изпитание за света след ВСВ

Според Гутериш пандемията няма аналог в близкото минало

Гутериш отбеляза, че първоначално вирусът е засегнал 100 000 души за 67 дни, а скоро 100 000 или повече ще се разболяват ежедневно. Според него без радикални действия новите случаи ще се увеличат до милиони, а здравните системи и икономиките ще бъдат засегнати сериозно.

Той предлага три мерки, които се базират на науката, солидарността и умните политики: спиране разпространението на коронавируса; преодоляване на опустошителните социални и икономически измерения на кризата и възстановяване от кризата към по-добро.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 827 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 40 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 952 000 случая и над 48 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 200 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".