Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства в петък подписването на споразумение за прекратяване на огъня от либийските партии в Женева под егидата на ООН.

"Това е основна стъпка към мир и стабилност в Либия. Поздравявам страните за това, че поставиха интереса на своята нация пред различията си", каза Гутериш пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк, цитиран от teleSUR.

Той призова всички заинтересовани страни и регионални участници да спазват разпоредбите на споразумението и да гарантират неговото изпълнение незабавно.

Ердоган: Примирието в Либия е ненадеждно

Ердоган: Примирието в Либия е ненадеждно

Примирието бе постигнато преди началото на подготвителната фаза на политически преговори

Той призова международната общност да подкрепи либийцитe. Това включва гарантиране на пълното и безусловно зачитане на оръжейното ембарго на Съвета за сигурност срещу Либия, припомни той.

Гутериш призова либийските партии да покажат същата решителност при постигане на политическо решение на конфликта, решаване на икономически въпроси и решаване на хуманитарната ситуация.

Мисията на ООН за подкрепа в Либия прави подготовка за възобновяване на Либийския форум за политически диалог, който ще бъде предшестван от поредица от срещи и консултации, каза той.

Припомняме, че примирието бе постигнато преди началото на подготвителната фаза на политически преговори за Либия, които ще започнат следващата седмица. Личните срещи са планирани за 9 ноември в Тунис.

В Либия постигнаха примирие

В Либия постигнаха примирие

Беше необходима голяма смелост

Постоянното споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите страни в Либия, обявено в петък, изглежда не е надеждно, според президента на Турция Реджеп Ердоган.