Споразумението за иранската ядрена програма е една от най-важните постижения на дипломацията и международната общност трябва да направи всичко възможно, за да го спаси. Това съобщи официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

Той коментира възможността Техеран да излезе от сделката в отговор на новите американски санкции.

"Генералният секретар смята, че съвместният план за действие, относно ядрената програма на Иран, е едно от най-важните дипломатически постижения в общия ни стремеж за мир и сигурност и ние трябва да направим всичко възможно, за да го спаси", коментира Дюжарик.

По-рано днес президентът на Иран Хасан Рухани каза, че Техеран може да излезне от ядрената сделка в рамките на няколко часа, ако Съединените щати ще налагат нови санкции на Ислямската република. Два дни преди това, иранския парламент прие закон, предвиждащ отпускането на допълнително 520 милиона долара за програмата за развитие на балистични ракети, както и разширяване дейността на ислямската революционна гвардия в региона.

Рохани готов да изведе Иран от споразумението по ядрената програма

Рохани готов да изведе Иран от споразумението по ядрената програма

Ако САЩ продължат да разширяват санкциите

На 18 юли администрацията на САЩ обяви въвеждането на черен списък на 18 организации и лица, подпомагащи ракетната програма на Иран. В отговор, иранските власти входираха в Съвета за сигурност на ООН жалба срещу Съединените щати по отношение на санкциите, както и обвиниха Вашингтон в нарушаване на ядрената сделка.