Топ представител на ООН заклейми увеличаващата се риторика, че ядрените оръжия са необходими и предупреди, че се увеличава рискът от използване на такива оръжия, информира АФП.

"Заплахата от използване, преднамерено или другояче, на ядрени оръжия се увеличава", каза Изуми Накамицу, заместник на генералния секретар по въпросите на разоръжаването, по време на среща за преглед на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).

Договорът е подписан преди половин век. Той има за цел предотвратяване разпространението на атомни оръжия, но също така задължава ядрените държави да намалят запасите си.

В началото на срещата в Женева Накамицу предупреди, че "светът днес е изправен пред подобни предизвикателства като в контекста, който даде началото на ДНЯО".

Въпреки че тя приветства разведряването на международната обстановка около КНДР, която напусна договора преди 15 г., но през уикенда наложи мораториум върху тестването на ядрени оръжия, Накамицу предупреди, че като цяло "геополитическата обстановка се влошава".

"Някои от най-важните инструменти и споразумения, които обхващат нашата рамка за колективна сигурност, са подкопавани", подчерта представителят.

"Реториката за необходимостта и полезността на ядрените оръжия се увеличава", каза тя и акцентира, че модернизираните програми на ядрените държави водят до нова въоръжена надпревара.