Мисията на ООН по програмата за опазване на околната среда разкритикува руските власти за това, че не се вслушват в предупрежденията и исканията на еколозите за подготовката на Сочи за провеждането на зимните олимпийски игри.

В доклад експертите на ООН заявяват, че руските власти са игнорирали исканията на еколозите и са си затворили очите за „сумарния и дълготраен ефект, който проектът по строителството на някои олимпийски обекти ще има върху екосистемата на сочинския регион и върху неговите жители".

Зимните олимпийски игри в Сочи трябва да се проведат през 2014 година и за спечелването на Сочи активно лобира руският премиера Владимир Путин, който лично представи кандидатурата през 2007 година.

През януари месец експерти на мисията на ООН посетиха строителните площадки в Сочи. В доклада им се цитират екологични аргументи и констатацията, че вече е нанесен непоправим ущърб на околната среда.

В доклада на ООН се посочва още, че приети на политическо равнище решения, реално не се изпълняват и като пример посочват обещанията да се създадат нови места с условия за зимуване на прелетните птици.

Все още обаче няма нито коментар, нито отговор на доклада на ООН от страна на руския премиер.

Според доклад на WWF (Световен фонд за опазване на дивата природа) и "Гринпийс" най-голямата опасност е за река Мзимта, по който ще бъдат построени автомагистрала и железница, отвеждащи до мястото на провеждане на игрите. По брега на реката вече са отсечени хиляди букови гори.

При това, отбелязват еколозите, руските власти изобщо не са предвидили никакви мерки и решения, с които поне в известна степен да компенсират нанесените щети на природата.

И WWF и „Гринпийс" по-рано предложиха на руската държавна фирма „Олимпстрой" да си сътрудничат и вече не веднъж са предупреждавали за опасностите, които чакат региона.

От своя страна руските власти заявяват, че отчитат всички аргументирани искания на еколозите, но някои обществени организации се опитват да саботират провеждането на олимпиадата в Сочи заради лични интереси.

Още миналата седмица вицепремиерът Дмитрий Козак се обрана към еколозите с призив да заемат конструктивна позиция. Той заяви, че пристрастността на руските неправителствени организации е удивила дори и инспекторите от мисията на ООН.
Козак отрече, самите инспектори да са отчели екологични проблеми по време на мисията си.