Ливанските партии правят опити за преодоляване на кризата с избора на нов президент на страната, Съобщи АP.

Управляващи и опозиция провеждат поредица от срещи и дискусии в опит за постигане на съгласие относно съдбата на страната и избора на нов държавен глава. Кризата започна с убийството на депутата Антоан Ганим, известен с антисирийските си възгледи и се задълбочи тази седмица със засилените мерките за сигурност и заплахи от нови покушения срещу депутати и очакваното провалено гласуване в Парламента.

Опозицията, близка до Хизбула, бойкотира гласуването за президент като присъства в сградата на Парламента, но отказа да вземе участие във вота. Така, поради липса на кворум, гласуването бе прекратено и насрочено за октомри. По предварителни предвиждания, изборът на ливански президент не бе очакван преди средата на октомрви.

Поради непреодолимите спорове между партиите, се говори за търсене на неутрален кандидат, който да ги обедини. Провеждани са срещи между Саад Харири, лидер на мнозинството и парламентарния говорител Набих Берри, свързан с опозицията. Харири се срещна с Кардинал Назралах Сфеир, глава на влиятелната католическа църква.

Общо кандидатите за поста са над 15, 3 са от управляващите и 1 - от опозицията.