Холандски лекар е оправдан на знаков процес. Прокуратурата и лекари се надяват случаят да помогне за изясняване как да се прилага законът за евтаназията от 2002 г. върху хора с тежка деменция, информира АП.

Лекарят е оправдан, след като преди три години евтаназира 74-годишна жена, която е получила фатални дози лекарства, въпреки че е имало индикации, че тя може да си промени мнението, тъй като писмено е заявила, че иска да бъде евтаназирана.

Съдии от Хагския окръжен съд постановиха, че лекарят е изпълнил всички критерии за извършване на евтаназия в съответствие с холандското законодателство.

Лекарят беше обвинен от прокуратурата, че не е действал с необходимата грижа и усилия да разбере дали пациентът е искал да умре. При извършването на евтаназията лекарят е сложил упояващи лекарства в кафето на пациента без знанието му, а освен това е бил ограничен физическият достъп на роднини на жената, докато й е прилагана смъртоносна инжекция.

Говорител на прокуратурата коментира, че държавното обвинение внимателно ще проучи съдебното решение преди да прецени дали да обжалва.

В Холандия законодателството позволява евтаназиране на хора с тежки и неизлечими болести. Пациентите могат да поискат евтаназирането им с писмена молба. Лекарите трябва да потърсят съвет от най-малко един независим лекар преди да убият пациента.

Случаите на евтаназия сред хората с напреднала форма на деменция са изключителна рядкост. Има по-малко от 20 случая от узаконяването на евтаназията през 2002 г.

Холандската прокуратура започна да разследва случая през миналия декември - първият случай, при който се разследва лекар за престъпление, свързано с евтаназия.