Лидерът на германския Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер изрази оптимизъм, че консерваторите могат да сключат коалиционно споразумение с Германската социалдемократическа партия, съобщава "Форекс".

Зеехофер направи коментара в Бавария.

Вчера лидерите на Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и социалдемократите, към тях се присъединиха федерални и провинциални министри, изготвиха план за заплануваните за неделя преговори.

"Оптимистично започваме преговорите", се казва в съобщение на партиите, разпратено до медиите след срещата в Берлин, информира ДПА.

Консерваторите и социалдемократите имат различия по редица теми, включително за бежанците, военните разходи, образованието и други.

В неделя партиите подновяват разговорите

Германия е без правителство от септември 2017 г. - най-дългият период в историята на страната от Втората световна война, след като основните партии претърпяха най-слабия си резултат от 1949 г.

Солидна база е създадена, "от която можем да започнем разговори", каза Мартин Шулц, лидерът на социалдемократите.

Проучвателните разговори трябва да приключат до 12 януари. На 21 януари на партийна конференция на социалдемократите ще бъде взето решение дали да започнат официални коалиционни преговори с консерваторите.

През декември Германската социалдемократическа партия даде зелена светлина за провеждане на проучвателни преговори.