Мярката „ембарго" върху търговията с оръжие, налагана от Съвета за сигурност на ООН, не е ефективна. Това сочи доклад на Стокхолмския институт за изследвания на проблемите на мира, разпространен в ООН.

Ембаргото действа и е ефективно само на 25%, а нерядко подобни санкции на ООН изобщо не действат. Като пример за това се дава ситуацията в Западна Африка.

В доклада се посочва, че ембаргото става по-ефективна мярка, ако е съпроводена с разполагане за съответния район на миротворчески сили на ООН.

От 1990 година Съветът за сигурност на ООН е обявявал ембарго за 27 случая.
Такава мярка се прилага, когато Съветът иска да спре разпространението на определен въоръжен конфликт или да не допусне междудържавен конфликт.
Ембарго е обявявано и в случаи, когато Съветът за сигурност на ООН желае за повлияе на политиката на някое правителство.

По думите на Симон Веземан от Стокхолмския институт ембаргото в нито един от случаите не е постигнало ефекта да се прекрати напълно доставката на оръжие в региона или страната. Само в 25% от случаите ембаргото е повлияло на политиката на управление. Ефективността е нараснала на 47% при наличието на контингент на ООН.

Сред позитивните примери за ефекта на ембаргото в доклада се откроява ограничението върху режима на Садам Хюсеин. Примерът се дава като постигната цел за „занижаване на боеспособността на иракската войска".

Авторите на доклада посочват, че Съветът за сигурност на ООН трябва да призове държавите да приемат закони, които да признават нарушаването на оръжейното ембарго за престъпление.