Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че хомосексуалните трябва да "оставят нашите деца намира". Така той отговори на детска книжка, която съдържа гей герои. Книжката публично бе скъсана от крайнодесен политик, информира АФП.

"Унгария има закони за хомосексуалността, които в основата си са изключително толерантни и включват търпелив подход", коментира Орбан в интервю за обществено радио.

"Но има граница, която не може да се пресича", подчерта той. Според него детската книжка е "провокация".

"Да обобщя мнението си по този въпрос: оставете нашите деца намира", призова унгарският лидер.

В страната се разрази бурен дебат след публикуването на детска книжка с истории от ЛГБТ асоциация. Книжката "Storyworld is for everyone" включва гей герои. Тя е колекция от истории, основани на добре известни приказки. Основните герои са маргинализираните групи, включително ЛГБТ общността.

В една от историите Пепеляшка е лесбийка, а в друга трансполов е убиец на дракони.

Консервативна група призова книгата да бъде изтеглена от книжарниците, докато крайнодесен политик я нарече "хомосексуална пропаганда" и скъса копие на пресконференция. Това обаче бе осъдено от Асоциацията на унгарските книгоиздатели, които го сравниха с "нацистко изгаряне на книги и комунистическо унищожаване на книги".

Спорът изглежда е увеличил популярността на книгата, тъй като е в списъка на най-продаваните.