Министър-председателят Пламен Орешарски поиска подкрепата на българските евродепутати за договарянето на по-добри условия за страната ни през следващия програмен период, предаде правителствената пресслужба.

Евродепутатите от ГЕРБ съобщиха по-рано, че отказват да участват в срещата, която Орешарски инициира с депутатите ни в Европарламента.

Бихме се срещнали с г-н Орешарски, за да го поздравим, когато си подаде оставката.
Разбираме, че г-н Орешарски не е господар на своите действия, но смятаме, че все още може да опази достойнството си, като подаде колкото може по-бързо оставка, заявяват евродепутатите на ГЕРБ.

Премиерът информира за проведената днес среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и посочи, че в утрешните си разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще постави акцент върху еврофондовете - тяхното ускорено усвояване до края на настоящия програмен период и подготовката за разговори с ЕК по споразумението за предстоящите седем години. „Най-важната работа трябва да се свърши през идващите няколко месеца, защото те определят бъдещето на страната ни за десетилетие напред", подчерта Пламен Орешарски.

Той посочи, че според анализите на служебното правителство, се очертават сериозни загуби при усвояването на евросредства. „Полагаме всички усилия, за да ги намалим", категоричен беше премиерът, но страната ни трябва да усвои два пъти повече спрямо предходни години, поясни той.

Премиерът изтъкна, че занапред приоритетно ще се гледа на оперативните програми „Конкурентоспособност" и „Развитие на човешките ресурси". Ще бъде променен и подходът по отношение на усвояването. „В стремежа си да не загубим средства, администрацията по-малко се фокусираше върху ефективността от усвояването. Сега нашата цел ще бъде не просто да ги усвоим, а това да става с по-голям ефект върху развитието на страната ни", подчерта министър-председателят.

Той коментира приетия вчера от правителството план със стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на икономическата среда, социалното положение на гражданите и укрепването на държавността. Премиерът посочи, че включените в него мерки са със срок до края на годината, тъй като кабинетът работи при действащ бюджет, в който не могат да се правят големи размествания.

Затова целите сега са подкрепа на най-уязвимите социални групи чрез осигуряване на допълнителни средства за родителите на малки деца, семействата на първокласници, хората на минимална работна заплата, разширяване кръга на лицата с право на енергийни помощи и др. Предстои изключително сериозна работа по отношение на цената на електроенергията, намаляването на административната тежест за бизнеса и подобряване функционалността на Българската банка за развитие, за да се улесни достъпът на малкия бизнес до кредитен ресурс.

Имаме амбициозни планове и по ускоряване на електронното правителство, подчерта министър-председателят.