Сърби са отвличани от албанската армия от Косово в Албания след войната (1998-1999), предаде Ройтерс, цитирйки станала ясна допълнителна информация за събитията.

Според наблюдатели на „Хюман райтс уоч" косовското и албанското правителство трябва да позволят на международната комисия да разследва съдбата на 400-те сърби, които липсват след войната.

„Комисията има подозрения за сериозни злоупотреби в Косово и Албания след войната", каза Фред Абрахамс, ръководещ разследванията за насилие в региона през периода 1993-2000 за организацията.

Случаят доби популярност след наскоро издадената книга на Карла дел Понте, бивш главен прокурор на Международния трибунал, издадена на италиански със заглавието "Ловът: Военните престъпници и аз".

На 4 април "Хюман Райтс" са изпратили писма до косовския министър председател Хашим Таджи и до албанския министър Сали Бериша с молба за започване на разследване, но до сега нито едно от правителствата не е отговорило.

Според информация на Дел Понте, получена през 2003 г. от „сигурен журналист", неизвестни лица са организирали отвличането на между 100 и 300 души от Косово към северна Албания след 12 юни 1999 г., когато са влезли натовските войски.

Информацията на журналиста, която е взета под внимание и се смята за достоверна разкрива шокиращи интервюта със седмина етнически албанци, служили в косовската освободителна армия.

Мъжете твърдят, че са свидетели на това как се транспортират стотици сръбски заложници от Косово към Албания.

Според тях отвлечените били държани в изоставени сгради в близост до Кукеш и Тропойе.
Някои от задържаните, по-младите и здравите, били гледани по-добре - не били бити и били преглеждани от лекари.

Неизвестен брой от отвлечените са преместени в къща боядисана в жълто до албанския град Бурел, където лекарски екипи са отстранявали органи от тях, които били превозвани до албанското летище, близо до столицата Тирана.

Освен сърби се предполага и за отвлечени жени - предимно косоварки, албанки и рускини, както и от други славянски народности.

„Информацията за трафик на органи, която имаме е недостатъчна за да повдигнем обвинения, но фактът, че стотици сърби са безследно изчезнали след войната остава. Албанските и косовски министерства трябва да предприемат сериозни разследвания", допълва Абрахамс.

Според информация на дел Понте телата на хората са заровени в близост до въпросната жълта къща, а друга част от тях - в гробище на 20 км от Бурел.

През 2004 г. следователи от ООН , придружавани от официални албански власти разследвали въпросната къща.

На посоченото място обаче стояла подобна постройка в бяло, но при внимателен оглед бил открили съвсем малък участък в основата, който показва, че къщата е била жълта.

Според Дел Понте близо до сградата са намерени медицински прибори - спринцовки, празни банки, медицински възглавнички за отпускане на мускулите.
Чрез "Луминол" следователите открили и следи от кръв по пода и стените.

Според данни на Международния комитет на Червения Кръст 1613 души от Косово се водят изчезнали, като 350 от тях се смятат за мъртви, но телата им още не са намерени.

Според организацията на Сдружението на семействата на отвлечените и убитите в Косово сърби, изчезналите в Косово и областта Метохия техни близки наброяват 533 , като 430 от тях липсват след 10 юни 1999 г.