Петима души получиха смъртни присъди за участие в масовите протести в Иран, последвали преизбирането на Махмуд Ахмадинеждад за президент на страната. Това съобщи френският вестник „Le monde".

Изданието допълва, че други 81 задържани също са осъдени, като постановените им присъди са с различна продължителност на лишаване от свобода.

Вестникът припомня, че само преди дни в Иран бяха изпълнени други три смъртни присъди, отново заради участие на обвиняемите в безредиците.

Това лято Техеран стана арена на масови протести. Те започнаха, след като беше обявено, че Махмуд Ахмадинеджад е преизбран за втори президентски мандат в Иран.

Политическите му съперници обявиха, че резултатите от изборите са били фалшифицирани. Последваха десетки демонстрации, които имаха за резултат арестите на стотици привърженици на основния опозиционен лидер - Мусауи.

Преди седмица властите в Иран пристъпиха към нови арести. Този път поводът им бе отбелязването на годишнината от превземането на американското посолство, което бе отбелязано с различни акции. По време на провеждането им бяха задържани над 100 души.