Израелският кмет на Йерусалим бе преизбран в силно оспорвана битка срещу кандидат, свързван с крайнодесен опонент на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Ройтерс.
Бившият предприемач Нир Баркат спечели 51% от гласовете вчера. Главният му съперник Моше Лион получи около 45 %.

54-годишният Баркат нарече изборите "една от най-сложните и оспорвани надпревари", които той е виждал, но благодари на избирателите. По думите му "те ни дадоха мандат да водим града по същия начин през идните пет години."

Изборите в Йерусалим са разглеждани като особено важни от общо 200 местни избори в Израел. Победата на Баркат е поражение и за крайнодесния политик Авигдор Либерман, който подкрепяше Моше Лион.

Либерман се надяваше победата на Лион да му даде политически тласък да се изправи срещу ръководството на Нетаняху. В момента Либерман е обвиняем по дело за корупция и се надява да бъде оправдан идния месец.

Баркат също така е успял да победи и ултраортодоксалните опоненти в правителството на Нетаняху, които съюзяват силите си с тези на Либерман, за да победят действащия кмет и така да пренесат тази победа срещу управляващата коалиция в Израел.

В Йерусалим живеят над 750 хиляди души. Около 1/3 от тях са палестинци. Те традиционно бойкотират изборите в Йерусалим в знак на протест срещу управлението на еврейската държавата в източната част на града, която палестинците искат за столица на една бъдеща държава.