Шотландските власти освободиха атентатора от Локърби Абдел Басет ал-Меграхи.

57-годишният Меграхи вече пътува за Либия, придружен от сина на Кадафи, съобщи БиБиСи.

Либиецът, който страда от рак на простатата в последен стадий, излежаваше доживотна присъда. Болестта му бе причината за исканата промяна в присъдата.

Той ще бъде транспортиран до Триполи със специален полет, който излетя от Глазгоу около 14:00 ч.

Властите съобщиха, че са провели широки консултации преди да вземат решението за освобождаването на Меграхи.

„Мое е решението затворникът ал-Меграхи да бъде освободен въз основа на хуманитарни основания и да бъде върнат в Либия, където да умре", заяви министърът на правосъдието.

Меграхи бе осъден през 2001 г. за бомбения атентат срещу самолет на американската авиокомпания "ПанАм" над шотландското селце Локърби през 1988 г.

Самолетът, който превозваше главно американски граждани от Ню Йорк, беше взривен като при експлозията загинаха всички 259 пътници и екипаж на борда и 11 души на земята.

От САЩ поискаха той да излежи пълната си присъда и изразиха дълбокото си съжаление от предсрочното освобождаване на Меграхи.

Според Департамента на САЩ, либиецът трябва да излежи цялата присъда - позиция, която ясно са заявили пред Великобритания.

„На този ден изразяваме съболезнованията си към семействата на 270-те жертви на атентата", се казва в официално съобщение на Белия дом.

Припомняме, през 2003 година либийската държава изплати компенсации за жертвите на катастрофата в размер на 2,7 млрд. долара.