Българската гражданка Спаска Митрова пристигна в дома си в родния си град Гевгели, където беше посрещната от майка си Сузана, много близки и приятели и роднини.

Митрова бе придружавана от представители на българското посолство в Скопие, предаде БТА.

Тази сутрин Спаска Митрова, която излежаваше тримесечна присъда, бе освободена от затвора "Идризово" в Скопие.

В резултат на мощния натиск на българския премиер, президент и медиите, македонската страна пусна Спаска Митрова по съображения за престиж.

Македонската страна призна грешката си, но нямаше друга възможност освен Спаска Митрова да излежи две трети от присъдата си. Това коментира проф. Божидар Димитров.

Президентът Първанов: Освобождаването на Спаска закъсня
                           Още...

Тя е излежала две трети от присъдата си и е освободена за добро поведение.

Той каза още, че според него македонските власти са се забавили.

Божидар Димитров уточни, че съобщението за освобождаването й се е получило към 10 часа тази сутрин по факс от нейн роднина.

По думите на директора на затвора „Идризово" Митрова е била една от най-примерните.

Предполага се, че българката е освободена заради добро поведение от директора на затвора, който предварително е получил указания за това. В Македония директорите на затвора имат такива правомощия.

Премиерът Борисов:
Радвам се за Спаска. Тепърва Македония ще иска много помощ от нас, лично ще им го напомням често.
                             Още...

Зам.-министърът на външните работи, който отговаряше за случая Спаска Митрова, Марин Райков заяви, че начинът по който е освободена показва, че въпросът е могъл да се реши много по-рано при добра политическа воля.

Райков обясни още, че българските власти не са били уведомени подробно за освобождаването на Митрова.

Приемам това като политическа добра воля, която е закъсняла, каза още зам.-министърът.

Спаска Митрова каза, цитирана от БНР, че най-важното за нея сега е да види детето си. Тя не се чувства добре и й предстоят медицински прегледи. Митрова добавя, че въпреки че отношението към нея в затвора е било добро, е имала опасения за живота си.

В интервю от дома си, цитирана от БиТиВи, Спаска каза още, че е била подложена на психологически натиск по време на излежаването на присъдата. Основната причина, по думите й, било българското й самосъзнание.

След излизането обаче, Спаска все още няма информация къде е детето й. Днес отишла в полицията, където й отнели детето, но я отпратили.

Получила и агресивно отношение от страна на служителите на реда, които я пратили в съда или в социалните служби.

Спаска категорично отрече да не е допуснала съпруга си до детето, което бе причината да бъде осъдена.

Припомняме, Митрова бе осъдена на 3 месеца затвор от македонски съд. От ВМРО настояха България да наложи вето на визите за македонци и вето върху членството на страната в НАТО и ЕС докато „югозападната ни съседка не престане с антибългарската си политика".

Министерството на външните работи на България настоя за спешна намеса на македонските власти за изясняване на случая около осъдената българска гражданка.
Случаят придоби политически привкус заради българското самосъзнание и документи на Спаска Митрова.

Близо час около 40 души играха хоро и пяха български народни песни пред македонското посолство в столицата като своеобразен мирен протест в защита на Спаска Митрова, организиран от инициативния комитет.