От 2 май САЩ отменят забрана за внасяне на съдебни искове в страната срещу чужди фирми, които работят в Куба, обяви държавният секретар Майк Помпео, цитиран от АП и "Ройтерс".

"Всеки човек или компания, които работят в Куба, трябва да обърнат внимание на това съобщение", каза Помпео на пресконференция.

ЕС се обяви против нови санкции на САЩ срещу Куба

ЕС се обяви против нови санкции на САЩ срещу Куба

Европейската комисия напомни на администрацията на САЩ

Голямата политическа промяна може да засегне американски, европейски и канадски компании. Това решение също така е голям удар върху опитите на Куба да привлече повече чуждестранни инвестиции.

По-рано Европейският съюз се обяви против едностранните търговски мерки на САЩ срещу Куба. Брюксел е готов да защити европейските компании от тези действия и да приеме ответни мерки.

Белият дом ще разреши в САЩ искове срещу конфискацията в Куба от 1959 г.

Белият дом ще разреши в САЩ искове срещу конфискацията в Куба от 1959 г.

Срещу компании, ползващи конфискувана собственост…

Администрацията на Доналд Тръмп отвори вратата за съдебни искове срещу чужди компании, които ползват американска собственост в Куба, конфискувана от Хавана след революцията през 1959 г.

Помпео обяви, че наложената през последните две десетилетия забрана няма да бъде подновена. Тя изтича на 2 май. Решението може да удари десетки канадски и европейски компании, които да бъдат принудени да платят десетки милиарди долари компенсации и лихви.

Държавният секретар поясни, че администрацията е принудена да действа, защото е осъзнала "реалността", че забраната, наложена от 1996 г., не е постигнала целта си да притисне Куба да приеме демократични реформи или да се откаже от износа на гнет в Западното полукълбо, особено във Венецуела.

Решението на Вашингтон дава на американците право да съдят компании, които действат в хотели, заводи за тютюн, фабрики за алкохол и други имоти, национализирани от Куба след идването на власт на Фидел Кастро. Ще позволи съдебни искове на кубинци, които са станали американски граждани години, след като имуществото им е иззето от кубинското правителство.

Към момента има около 6000 иска, които са определени от правосъдното министерство като основателни. Исканията общо са на стойност 8 милиарда долара.