Испанската центристка партия "Сиудаданос" ("Граждани") няма да подкрепи предложение за вот на недоверие срещу правителството на премиера Мариано Рахой, което ще бъде гласувано в петък.

Това съобщи лидерът на партията Алберт Ривера в интервю за радио COPE, цитиран от "Ройтерс".

Рахой изключи предсрочни избори в Испания

Рахой изключи предсрочни избори в Испания

Социалистите внесоха вот на недоверие

Според осведомителната агенция след изразената от Ривера позиция е малко вероятно парламентарният вот да доведе до падане на правителството.

Но Ривера подчерта, че партията му е открита да се излезе с второ предложение за вот на недоверие с независим кандидат и организиране на предсрочни избори.

Правителството на Испания е разклатено, след като през миналата седмица съд осъди дузина хора на затвор за корупция, които са свързани с управляващата консервативна Народна партия.

Криза в Испания – вот на недоверие след осъждането на управляващите в корупция

Криза в Испания – вот на недоверие след осъждането на управляващите в корупция

Правителството на Испания е признато за виновно в корупция

В парламента Рахой обяви, че възнамерява да изкара четиригодишния си мандат. Но се очаква опозиционните партии да продължат да се опитват да го свалят от власт, ако гласуването в петък не доведе до резултат.

Според анализатори резултатите от предсрочни избори до края на годината биха довели до центристко, добре настроено към пазарите и проевропейско правителство на Испания.

Предложението за вот на недоверие е внесено от лидера на социалистите Педро Санчес.

Но без "Сиудаданос" Санчес трябва да получи подкрепата на малки регионални партии, включително и на каталунски сили, търсещи независимост от Испания. Лявата партия "Подемос" обяви, че ще подкрепи Санчес.

Ривера нарече тези потенциални партньори "сепаратисти и популисти".

"Силно легитимно правителство след избори ще даде много по-голяма стабилност на Испания, отколкото "правителство Франкенщайн" с парламентарно малцинство", убеден е той.