Няколко високопоставени  ръководители на московската милиция са заподозрени в организиране на незаконно подслушване на телефонни разговори на политици и бизнесмени, и продаване на разпечатки, предаде РИА „Новости".   

Образувано е углавно дело, по което е арестуван един от заместниците на началника на Управлението за специални технически мероприятия към московската милиция. Отстранен е от работа един от заместниците на началника на московските разузнавателни служби.  

Предполага се, че политици и бизнесмени са били подслушвани по поръчки на техни конкуренти.

Участниците в разследването твърдят, че незаконното подслушване е било превърнато в бизнес. Практически всеки желаещ е можел срещу съответното заплащане  да си поръча разпечатка от телефонните разговори на човека, който го интересува.

„Управлението за специални технически мероприятия е едно от най-секретните управления на столичната милиция. Освен с техническо обезпечаване на работата на разузнавателните служби, то се занимава с подслушване на телефонни разговори по заявки на службите, сваляне на информация от технически канали за връзка, тайно аудио- и видеонаблюдение, и редица други мероприятия, свързани с използване на специални разузнавателни средства"    

Това пише руският вестник „Комерсант".

Според изданието задържаният заместник на шефа на Управлението за специални технически мероприятия е Михаил Яникин, чийто кабинет е бил обискиран заедно с кабинетите на други ръководители на службите