Еднодневната визита на премиера на Турция Ахмет Давутоглу в съседна България изкара наяве няколко забравени реалности, пише в коментар Илнур Чевик от турския вестник „Дейли сабах”.

Първата е фактът, че има няколко приятели на Турция, които са готови да покажат солидарност със страната, докато преминава през криза с Русия, докато се бори с голям поток от сирийски мигранти и със сепаратистки терористи у дома, докато светът продължава да усеща болките от икономическата криза. За приятна изненада на премиера Давутоглу, посланици на няколко мюсюлмански страни, включително на Палестина, Алжир, Азербайджан и Катар го приветстваха на летището в София, което се разглежда като морална подкрепа за турската делегация – особено като се вземе под внимание, че България в момента е раздирана между историческите си връзки с Москва и мястото си в западния съюз, в който също влиза Турция.

Не е тайна, че България беше най-непоколебимият съюзник на Русия през съветска ера и тогава тя беше дори по-агресивна в сравнение с комунистическите политики на Москва. След като СССР се разпадна България беше хвърлена в ръцете на НАТО и в крайна сметка завърши като член на ЕС. Членството на България в ЕС и липсата й на прогрес в интегрирането на съюза след налетите огромни средства от еврофондове ясно се виждат в занемарената столица София, която прилича на турски град от 70-те години на XX век най-малко. Градът и България се нуждаят от сериозно обновяване, докато човек се чуди какво правят тези хора с милионите евро, които ЕС налива в България.

Бойко Борисов, българският колега на Давутоглу, изглежда, че се бори да донесе стабилност в страната, където хората започнаха да задават въпроси какво се случва с всички тези пари на ЕС. Обикновените българи подкрепят членството в ЕС, но научиха, че то е придружено с трудности, населението трябва да следи начините, по които средствата се харчат от София. В сърцата и ума някои българи все още са с руснаците и това създава конфликт в страната, която се предполага, че трябва да бъде част от НАТО, който днес се конфронтира с експанзията на Русия в Украйна и Сирия.

При тези условия Турция е в противоречие с Москва. След свалянето на руския самолет до Сирия миналият месец, Давутоглу посети България.

Ние лично знаем, че заради продължаващото руско влияние в София, българите не са много ентусиазирани да посрещат Турция, но все още двете „съюзнички” в НАТО успяват да оставят настрана потенциалните различия и да работят по въпроси, които варират от заплахата от сирийски мигранти да залеят България до проблемите с малцинствата в страната, където живее голяма турска общност. Турция успешно развява флага си в София, давайки морал и подкрепа на българските турци, които също са представлявани в българския парламент, а също така оказва подкрепа на българските мюсюлмани, домакинствайки техните лидери по време на разговори в турското посолство.

Ясно е, че България, страна членка на ЕС, има дълъг път да извърви преди да се превърне в икономически надежден партньор в ЕС. Българите трябва да преодолеят психологическите връзки, които ги обвързват с агресивна Русия и да започнат да приемат ценностите на ЕС. Турция може активно да помогне в тази мисия. Турция може също да помогне за поддържане на вътрешната стабилност чрез влиянието си над турците и мюсюлманите в страната.