Българският дизайнер Тодор Парпулов успя да възстанови технология за изработване на килими от времето на френския крал Луи ХV. Досега бяха правени неуспешни опити за възраждането й в Китай, Индия и други страни, съобщи Дарик радио.

Експерти от двореца Версай поръчаха в тъкачницата в град Костандово по картини да бъдат изработени модели за изтъкаването на килимите. Специалната френска линия включва в каталог 90 картини с дизайни на килими, като повечето от тях никога не са претворявани в текстилни произведения.

Българският дизайнер разработва трите най-трудни прототипа, като това му е отнело шест месеца работа, по десет часа всеки ден. Разработените модели няма да бъдат патентовани, за да останат тайна за конкуренцията. След положителната оценка на експертите от Версай в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими.

Десенът, дизайнът и цветовете са ключовите елементи, които френските майстори на килим са загубили през вековете, разказа пред "Дарик" Надя Парпулова от българската тъкачница в Костандово:

"Това е една линия. Тя е развита от Луи ХV, но наследена от Луи ХVI. Представлява 90 картини - дизайни на килими, като идеята е била да се създаде европейският изглед на килима. Всеки един орнамент в тези килими е със символика, с послание и още по времето на Луи ХV тази линия е превърната в най-висшия дипломатически подарък между официални лица, монарси." - пояснява Надя Парпулова.

Експерти от двореца "Версай" поръчват в тъкачницата в Костандово по картините да бъде изработен дизайнът на килимите, като се извадят цветовата гама и се предвиди фиността на тъкане. Дизайнерът Тодор Парпулов избира трите най-сложни картини и след шестмесечна упорита работа прототипите на килимите вече са готови. Те обаче няма да бъдат патентовани:

"Трите прототипа са факт и са тайна. Бяхме посъветвани да ги патентоваме с цел защита, но експерти в тази сфера ни посъветваха да не пристъпваме към патентоване на десена или цвета, тъй като това означава да публикуваме нашите разработки. А трудността, която другите производители по света са срещали, е именно да стигнат до тези разработки." - каза още Парпулова.

След положителната оценка на експертите от Версай, в костандовската тъкачница очакват да получат и поръчката за изработването на старинните френски килими. Ръчно сътворени в тъкачницата килими вече красят домовете на рок музиканта от "Ролинг стоунс" Мик Джагър, кралица Елизабет, внучката на Чърчил и още стотици популярни личности.