Холандски съвет за правата на човека постанови, че забраната към мюсюлманка полицай да носи забрадка с униформата си е дискриминация, тъй като служителката имала ограничен контакт с обществеността, съобщава Daily Sabah. 

Забраната за забрадки произтича от холандския закон, забраняващ на офицери да носят видими религиозни символи, като посочва, че униформите трябва да бъдат "неутрални".

След като полицайката от Ротердам Сара Изат подава жалба през май, Холандският институт за правата на човека се произнася по делото и го счита за дискриминационен акт. Изат коментира, че забраната е затруднила прогреса ѝ в кариерата. Когато Изат избира да носи забрадката, тя може да отиде на работа само с обикновени дрехи, докато нейните колеги немюсюлмани носят униформи.

В решението Институтът съобщава, че длъжността на Изат е административен служител и е ограничена от взаимодействие с обществеността, а по-голямата част от нейната работа е по телефона, забраната за забрадката е неоправдана. Институцията също така отхвърля иск от страна на националната полиция, че носенето на забрадка може да застраши Изат.

Партиите против предложение за мюсюлмански забрадки в полицията на Амстердам

Партиите против предложение за мюсюлмански забрадки в полицията на Амстердам

Най-малко шест големи политически партии са против плана

От 2002 г. Холандският институт за правата на човека, независим надзорен орган, работи за обясняване, наблюдение и защита на правата на човека чрез практики, политика и законодателство. Неговите решения не са задължителни, което означава, че полицията ще трябва да реши дали ще спазва препоръката.

Решението се отнася само до делото на Изат и не предвижда по-широко тълкуване на забраната за религиозни символи или носенето на забрадки. "Би ни харесало, ако Комисията направи решението си малко по-широко, но сме удовлетворени от това решение", коментира адвокатът на Изат, Бетул Йозатеш пред "Ал Джазира".

"Надявам се това да мотивира полицията да погледне и да промени кодекса си на поведение, който сега забранява на хората да носят забрадка. Тя е повече от способна да си върши работата докато носи забрадка, затова чувстваме, че тя може да носи и униформа докато върши работата си, както правят и нейните колеги", допълва Йозатеш.

Изат отговори на решението в Туитър, като написа: "Ние спечелихме! Комисията потвърди, че имам право да нося униформа и забрадка ... тази победа принадлежи на всички ни!"

Холандската полиция заяви, че ще разгледа решението: "Полицията иска да бъде неутрална организация, затова вземаме на сериозно решението на Комисията. Неутралността ще остане основен аспект на полицейската работа".

Няколко холандски политици осъдиха решението като обида за неутралитета на полицията и отделянето на църквата и държавата. Член на партията VVD Арно Рът коментира, че забрадката подкопава неутралността на униформата, точно както са политическите лозунги или футболните шалове. Десният политик Геерт Вилдерс нарече решението "лудост", като отново призова за пълна забрана на забрадките.

Да спасим Европа - да, но коя Европа?

Да спасим Европа - да, но коя Европа?

Европейският съюз страда от демократичен дефицит, който засяга неговата легитимност, пише проф. Дитер Грим

Полицията се придържа към своята политика на неутралност, но ръководителят на полицията посочва, че дебатът за забрадките и разрешението им, би могло да помогне на необходимото разнообразие в силите на реда.