Тази нощ някои е откраднал от портала на „Аушвиц" станалия известен със своята циничност лозунг, който е посрещал концлагеристите - „Arbeit Macht Frei" или „Трудът освобождава".

Кражбата е потвърдена от полската полиция. В момента се извършват разпити на охраната и се проверяват записите от видеокамерите.

В Аушвич (Освиенциум), известен и като лагерът на смъртта, от момента на създаването му в началото на 1940-те години до края на войната са загинали повече от милион затворници, предимно евреи.

Надписът е изработен по заповед на ръководството от самите концлагеристи. Повечето от преминалите под него не са излезли от лагера на свобода.

Надписът над Аушвиц е станал печално известен по цял свят именно заради особената жестокост на ръководителите на лагера. Иначе нацистите и комунистите характерно използват такива лозунги.

В момента Аушвиц е превърнат в музей, запазен в автентичния си вид от последните месеци на войната. Лагерът е посещаван от повече от милион туристи годишно, като се в него се организират и редица поклонение.

Все още не е ясно каква е целта на крадците и какво смятат да правят с металната пластика.
В момента надписът е заменен с негово копие, но от охраната на музея се надяват оригиналът да бъде възстановен.