Пътнически самолет на френската самолетна компания Air France с полет от Мавритания за Париж беше принудително приземен в кенийския крайбрежен град Момбаса след откриване на подозрително устройство в една от тоалетните на самолета. Това съобщи говорител на полицията в Кения, цитиран от USA Today.

Според представителя предполага се, че откритото устройство е бомба. Всички пътници и екипаж са евакуирани безопасно от самолета.

Говорителят уточни, че докато Boeing 777 Air France с полет 463 е летял за летище „Шарл дьо Гол” в Париж, пилотите са поискали извънредно кацане на международното летище Moi.

На самолета е имало 459 пътници и 14-членен екипаж.

По думите на говорителя в една от тоалетните е открито устройство, което се подозира, че е експлозив. Сапьори проверяват подозрителния обект.

Снимка 212743

Източник: ЕПА

Кенийските летищни власти потвърдиха няколко часа по-късно, че на самолета е открита бомба, която е детонирана на безопасно място извън самолета от военнослужещи от Военноморските сили.

Властите разпитват двама пътници, които „изглеждат подозрително”.

Екипажът и пътниците са закарани в хотели, където ще получат всичко необходимо.

От полицията и правителството потвърдиха информацията на летищните власти, но отказаха повече подробности.

Министърът на външните работи Йосиф Нкайсери посочва, че под подозрение са двама от пътниците от самолета.

Както съобщава обаче ДПА властите проявяват особен интерес към четирима пътници.

Все още обаче не е ясно дали те – двама или четирима – са арестувани.

В съобщение на френската компания се казва, че ще се погрижат за пътниците и че се води разследване от властите за установяване източника на заплаха. Компанията допълва, че е изпратила друг самолет до Момбаса, за да откара пътниците до Париж. Полетът е насрочен за късния следобед.