Връзката Трансанадолският газопровод (ТАНАП)- Европа беше официално открита на церемония в Одрин, на която присъстваха турският лидер Реджеп Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, информира "Дейли сабах".

На официалното откриване Ердоган обяви, че проектът представлява един от най-конкретните знаци за мирната визия на Турция.

На 8 януари 2020 г. пускаме „Турски поток”, обяви Ердоган

На 8 януари 2020 г. пускаме „Турски поток”, обяви Ердоган

На 8 януари в Истанбул ние ще пуснем газопровода "Турски поток"

"Докато глобалният дневен ред е свързан с търговски войни, терор, въстания и нестабилност, Турция още веднъж свърза Европа и Азия с ТАНАП", отбеляза президентът на Турция.

"Мечтата да се доставят 16 милиарда кубични метра азерски природен газ на Турция и Европа се превърна в реалност", добави той.

Според него ТАНАП е най-важната част от 3500-километровия енергиен коридор, който се разпростира от Азербайджан до Европа.

Тръбата ще пренася газ до европейския участък на Южния газов коридор - амбициозна инициатива на Европейската комисия за снабдяване с природен газ от каспийския и близкоизточния регион до Европа. Газът ще преминава през Трансадриатическия газопровод (ТАП) - европейският участък на коридора.

Илхам Алиев каза от своя страна, че проектът ТАНАП ще засили отношенията между държавите.

"ТАНАП е международен проект за сътрудничество, който обединява седем държави по Южния газов коридор", добави Алиев и подчерта, че проектът гради мостове и открива работни места.

Проектът ТАНАП официално беше пуснат през юни 2018 г. Той е от турско-грузинската граница до турско-гръцката граница.

Инвестицията е около 7 милиарда долара. ТАНАП ще доставя 6 милиарда кубични метра азерски газ на Турция и 10 милиарда на Европа на година.

Юридическата работна рамка за проекта ТАНАП беше приета през 2012 г. Окончателното решение за инвестиции беше прието на 17 декември 2013 г., а строителството започна през 2015 г.

Първата фаза на ТАНАП от турско-грузинската граница до Ескишехир беше завършена през юни 2018 г. Доставките на газ за Турция тръгнаха на 30 юни 2018 г. Втората фаза от проекта от Ескишехир до турско-гръцката граница беше завършена в края на юни 2019 г.

Водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. България подкрепя развитието на Южния газов коридор като инфраструктура от стратегическо значение за укрепване на енергийната сигурност в Европа, обявиха междувременно от българското Министерство на енергетиката.

По покана на министъра на енергетиката и на природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез българският енергиен министър Теменужка Петкова участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на европейския участък от Трансанадолския газопровод (ТАНАП) - от град Ескишерих до турско-гръцката граница.

През месец юни 2018 г., след даденото начало на работа на участъка на ТАНАП от турско-грузинската граница до град Ескишехир, турският пазар получава природен газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан.

С днешното откриване и на европейската част газопроводът е изцяло завършен. Дължината на ТАНАП е 1850 км., към момента капацитетът му е на 16 млрд. куб. м., като се очаква да достигне до 31 млрд. куб. м. Газопроводът ТАНАП е неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор, осигуряващ транзита на природен газ през Турция към Европа. През откритата днес европейска отсечка на ТАНАП ще се извършва пренос на азербайджански природен газ към Трансадриатическия газопровод (ТАП), включително и за България през интерконектора с Гърция. Предвижда се междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в търговска експлоатация през 2020 г., в синергия с газопровода ТАП.