Малко количество уран беше открито в пакет, пристигнал на лондонското летище "Хийтроу" миналия месец. Това съобщи британската полиция, цитирана от "Ройтерс".

Тя уточнява, че не изглежда това да е свързано с пряка заплаха за общественото здраве.

Количеството радиоактивен материал беше открито при рутинно сканиране на 29 декември, то бе изключително малко и беше оценено от експерти като несъществуващ риск, обясни Ричард Смит, ръководител на лондонската полицейска служба за борба с тероризма.

"С облекчение разбрахме, че няма заплаха за общественото здраве или за обществената безопасност. Пратката съдържаше много малко количество замърсен материал. Сега провеждаме допълнителни разследвания", допълни той.

Полицията съобщи, че няма арестувани за случая.

"Ние, разбира се, ще проследим каква е предисторията, за да се убедим, че няма допълнителна заплаха. Но мисля, че това са някои успокояващи съобщения за случилото се", заяви Смит.

Уранът може да бъде използван за гражданско производство на електроенергия и за научни цели, а също е ключова съставка в ядрените оръжия. Някои изотопи излъчват радиация, която може да бъде вредна за хората, а самият метал е токсичен при поглъщане или вдишване.