Китайската столица Пекин се подготвя за откриването на Олимпийските игри 2008 с пищна церемония в замъгленото небе и замърсения въздух, коментира Би Би Си.

В събитието ще се включат около 10 хил. души, приблизително 4 млрд. души ще следят грандиозния спектакъл по телевизионните канали.

Около 80 държавни ръководители ще присъстват на откриването. Мерките за сигурност са изключително затегнати.

Подготовката на игрите беше затруднена с проблеми като доклада за правата на човека в Китай, интернет достъпа и замърсяването.

Президентът на САЩ Джордж Буш изрази „дълбоката си загриженост" за правата на човека преди да замине за Пекин. Буш, който беше в Тайланд преди церемонията по откриването, призова за „решителност на опозицията" относно задържането на демонстрантите. Посочвайки това Буш пожела вниманието да бъде насочено към спортните прояви по време на олимпиадата.

Междувременно 40 атлети изпратиха писмо до президента Хю Дзинтао, изразявайки загрижеността си за неприятностите на Пекин, свързани с размириците в Тибет.

Китай отхвърли критиките на американския президент като „намеса" във вътрешната политика на страната и като потвърди, че „хората са на първо място".