Британското правителство съобщи, че срещата на високо равнище COP 26 на ООН за изменение на климата, която трябва да се проведе в шотландския град Глазгоу през ноември, е отложена за следващата година, предаде АФП.

"Заради пандемията от Covid-19, провеждането през ноември 2020 г. вече не е възможно", се казва в изявление на правителството и се добавя, че датите за насрочена конференция през 2021 г. ще бъдат обявени по-късно.

Около 30 000 души, включително 200 световни лидери, трябваше да присъстват на 10-дневната конференция за спиране на повишаващите се  температури в световен план.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че подкрепя решението за отлагане, тъй като "необходимостта от потискане на вируса и опазване на живота е наш основен приоритет".

Борис Джонсън взима присърце борбата с климатичната криза

Борис Джонсън взима присърце борбата с климатичната криза

Обединеното кралство иска да достигне до нулеви емисии

"Тази драматична човешка криза също е пример за това колко са уязвими държавите, обществате и икономиките са пред екзистенциални заплахи", каза той в изявление. Държавите трябва да работят за защита на здравето на хората и планетата никога не е била по-застрашена."

Изпълнителният секретар на ООН за изменение на климата Патрисия Еспиноса заяви, че отлагането е неизбежно, но пандемията не трябва да отклонява света от предизвикателството за изменението на климата.

"Covid-19 е най-спешната заплаха пред човечеството днес, но не можем да забравим, че изменението на климата е най-голямата заплаха пред човечеството в дългосрочен план", каза тя.

Екоактивистите призоваха правителствата да не забравят ангажиментите си в областта на климата.

"Докато събитията могат да бъдат отложени, промените в климата няма да спрат дори за пандемия с епични размери", казва Алден Майер, специалист по преговорите за климата.

Премиерът Борис Джонсън подчерта през февруари, че взима присърце борбата с климатичната криза.

Припомняме, че и други мащабни събития за тази година бяха отложени заради пандемията. Сред тях са Олимпийските игри в Токио.